Tigrí skok v produktivite! Spoznajte výhody automatizovaných vysekávacích a ohýbacích centier PIVATIC

Vysekávanie, strihanie, ohýbanie a tvarovanie z cievky plechu je výrazne efektívnejšie ako spracovanie plechových tabúľ. Pokiaľ je vaším cieľom ekonomicky maximálne výhodná produkcia, automatizované centrá PIVATIC by sa mali dostať do stredu vašej pozornosti. Aké konkrétne výhody môžu priniesť práve vašej výrobe?



Zrejme všetci sa zhodneme, že svet teraz prechádza obrovskými zmenami. Globálna pandémia obrátila obchodné vzťahy na ruby, miestami kolabujú dodávky surovín a dielov, ceny surovín a energií závratne stúpajú. Tlaky na cenu sú zo všetkých strán dosť citeľné, najmä v oblasti petrochémie, strojárstva, stavebníctva a elektrotechnického priemyslu. 

Výrobcovia, ktorí sa chcú na súčasnom trhu presadiť a súčasne si zaistiť marže na ďalšie investície, výskum a vývoj, sú znovu výrazne pritlačení k stene a nútení hľadať nové a nové riešenia a úspory vo výrobe. Cena východiskového materiálu a energií, mzdové náklady a veľmi ťažké hľadanie nových zamestnancov do výroby sú asi najväčšie komplikácie, s ktorými sa manažment firiem dnes každodenne stretáva.

V oblasti vysekávania plechov stále vidíme rezervy v efektivite materiálu, produktivity práce a automatizácii celého procesu. Zaujímavé riešenia, ktoré cielia na uvedené problémy, ponúka fínska spoločnosť PIVATIC. Od samého založenia v roku 1975 sa PIVATIC venuje vysekávaniu a ohýbaniu dielov z plechu. Marketingovým sloganom spoločnosti je spojenie Tiger Leap – čo znamená tigrí skok v náraste produktivity oproti konvenčným CNC vysekávacím a ohýbacím centrám. Čo to predstavuje v praxi?

Zásadným rozdielom je východiskový materiál – pracuje sa s plechovými zvitkami. A práve v tom sú zároveň zakódované hlavné prednosti v úspore materiálu:

  • materiál vo zvitku je lacnejší v nákupe ako tabuľový plech (priemerne o 20 %)
  • pre kusovú výrobu sa používajú štandardizované šírky, pre sériovú výrobu zase zvitky s presnou šírkou, odpadá teda zastrihávanie okrajov
  • pri použití zvitku s presnou šírkou je prakticky nulový odpad
  • zásadná úspora materiálu je práve v absencii obstrihávania šírky a tiež v strihaní medzi jednotlivými komponentmi, diely sú oddeľované nožnicami bez odpadu, nie deliacim razníkom

Druhým aspektom je nárast produktivity a znižovanie výrobných časov najmä vďaka tomu, že:

  • pás plechu beží nepretržite, nezastavuje sa a linky môžu ísť tzv. 24/7
  • žiadne stratové časy pre výmenu nástroja, všetky nástroje sú neustále aktívne
  • odpadajú stratové časy typické pre zakladanie tabúľ plechu
  • nástroje sú umiestnené v dvoch protibežných kazetách, pri symetrických dieloch sa obe strany vysekávajú súčasne
  • manipulácia a skladovanie zvitkov je výrazne jednoduchšie, bezpečnejšie a šetrnejšie na priestor
  • diely vychádzajú hotové po dopravníku, ich stohovanie na seba je výhodné pre ďalšie automatizované ohýbanie

Ďalšie výhody sú očividné v technologických možnostiach linky, posúďte sami:

  • integrované napojenie vysekávacieho centra PivaPunch na ohýbacie centrum PivaBend
  • alebo integrácia s ohýbacími centrami MultiBend Center spoločnosti RAS
  • od plechového zvitku na vstupe po ohnuté boxy na výstupe je celý proces bez zásahu obsluhy, čím sa znižujú personálne náklady a stúpa produktivita a bezpečnosť procesu
  • okrem klasického vysekávania a strihania linka PivaPunch ponúka široké možnosti v oblasti tvarovania foriem a prelisov, tvarovania závitov, print čiarových alebo QR kódov, lisovania veľkých a opakovaných foriem nástrojom HardTool a pod.
  • nezostáva zvyškový rámček medzi dielcami – ďalšie zníženie odpadu a hlavne odpadá jeho odoberanie a skladovanie

Automatizované vysekávacie a ohýbacie centrá PIVATIC sú skvelým riešením nielen pre výroby vo veľkých sériách, ale aj pre zákazkové výroby just-in-time a jedná sa o veľmi flexibilné riešenie s rýchlym prechodom na iné výrobky. Ďalšími cieľovými zákazníkmi sú steel centrá dodávajúce presné prístrihy, ale samozrejme aj výrobcovia s finálnym produktom. K tým sa radia predovšetkým výrobcovia bielej techniky, kovového nábytku, elektrorozvádzačov, telekomunikačnej techniky, osvetlenia, vybavenia predajní pre retail, čistých priestorov, chladiacich miestností a techniky, vzduchotechniky, výťahov, obytných kontajnerov, fasád alebo strešných systémov.

Pokiaľ vás tento systém zaujal, zavolajte nám alebo napíšte a preberieme možnosti zefektívnenia vašej výroby. Napríklad vás prekvapí, koľko môžete vďaka implementácii automatizovaných centier na spracovanie plechových zvitkov ušetriť.

Stroje zmíněné v článku

PivaBend

Produktívne ohýbanie panelov, profilov a opláštení na základe výrobných požiadaviek. Vďaka pracovnému princípu nedochádza k opotrebeniu nástrojov.

více

PivaPunch

Vysoko flexibilné a efektívne vysekávanie, 100% času je skutočné vysekávanie. K dispozícii riešenia pre plech v cievke aj tabuľový.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme