Moderné ohraňovacie lisy SafanDarley pomáhajú firme Gronbach zvyšovať produktivitu, znižovať chybovosť a držať konkurenčnú výhodu

Spoločnosť Gronbach patrí medzi popredných stredoeurópskych výrobcov komponentov kuchynských spotrebičov pre firmy ako Siemens alebo Bosch. Konkurenčnú výhodu si získavajú vďaka bezprecedentným kvalitatívnym štandardom a komplexnej výrobe od návrhu až po finálny produkt. „Zásadný vplyv majú technologické inovácie v oblasti automatizácie a digitalizácie. Najväčším rozdielom oproti minulosti je zvýšená efektivita a presnosť výroby,“ hovorí finančný riaditeľ Roman Dobrocký, s ktorým sme sa rozprávali o budúcnosti odvetvia. 



Aká je vaša výrobná špecializácia? Ako vyzerajú finálne produkty? 

Zaoberáme sa výrobou vstavaných spotrebičov pre domácnosti, predovšetkým kuchyne. Tiež kovových súčiastok pre rôzne priemyselné odvetvia. Sme špecialisti na výrobu lisovaných a ohýbaných dielov, lepenie rôznych druhov materiálov a montáž systémových zostáv a komplexných zariadení

Finálnymi produktami našej výroby sú napríklad vákuové zásuvky, vykurovacie zásuvky, diely do tepelných čerpadiel, zostavy a komponenty pre kuchynské spotrebiče, predné strany kávovarov a súčasti vstavaných kávovarov. Vyrábame napríklad pre firmy ako sú Siemens, Bosch, Bora, Miele alebo Vaillant.

Podieľate sa na výrobe veľkých a prestížnych značiek. V čom tkvie vaša výhoda? Čo vás odlišuje od konkurencie? 

Odlišujeme sa schopnosťou poskytnúť komplexnú výrobu kovových dielov od ich návrhu až po sériovú výrobu. Výhodu získavame našou flexibilitou a schopnosťou reagovať na potreby zákazníkov. Tiež ponúkame najvyššiu možnú kvalitu a stále zvyšujeme aj ekologickosť našej výroby. Jednoducho ideme s dobou a nikdy neuhneme od nastavených štandardov. 

K tomu ale nedošlo cez noc. Aká je stručná história vašej firmy? 

Náš závod v Michalovciach bol založený v roku 2004. Aktuálne disponujeme výrobnou plochou 12 000 metrov štvorcových v troch výrobných halách. V rámci skupiny Gronbach vyrábame od roku 1964 v Nemecku, Rakúsku, Taliansku a v USA máme distribučnú firmu. Neustále sa snažíme rozvíjať a vďaka tomu dokážeme ponúknuť takmer kompletné portfólio technológií spracovania a opracovania plechu. 

Ako vnímate zmenu výrobného procesu v posledných rokoch? V čom je najväčší rozdiel?

Zásadný vplyv majú inovácie v oblasti automatizácie a digitalizácie. Najväčším rozdielom oproti minulosti je zvýšená efektivita a presnosť výroby. Požiadavky stále rastú. Čo sa nás týka, tak za posledné roky sme rozšírili výrobu o dve haly, navýšili počet zamestnancov a zabezpečili nové technológie pre zaistenie konkurencieschopnosti. 

Ako pristupujete k automatizácii? Vnímate to pozitívne? Čo vašej spoločnosti prináša?

Jednoznačne veľmi pozitívne. Pomáha nám zvyšovať produktivitu, znížiť chybovosť a zlepšiť pracovné podmienky pre našich zamestnancov. Pre niektoré typy strojov je náročné zohnať kvalifikovaných pracovníkov, preto sa snažíme ponúknuť atraktívne pracovné prostredie a skutočne investovať do našich ľudí. 

Stroje dokážu nahradiť niektoré rutinné úlohy, ale ľudský faktor zostáva nevyhnutný pre zložitejšie úlohy a riadenie výrobného procesu aj strojov samotných. Ani z pohľadu našich zamestnancov sme nezaznamenali nejaké obavy o pracovné miesto. Neautomatizujeme kompletne celý výrobný proces. Automatizovaný je nejaký medzistupeň a keď vďaka tomu ten medzistupeň vyrobí viac produktov pre ďalšie fázy, tak sa zamestnanosť práve naopak zvýši. 

Ľudia predtým pracovali skôr manuálne. Teraz je potreba oveľa viac vzdelaných operátorov, ktorí pokročilú techniku dokážu ovládať aj programovať. Ako sa zmenila náročnosť získať takých ľudí?

Zohnať špecialistu na obsluhu strojov je všeobecne veľký problém av poslednej dobe máme problém nájsť aj operátora úplne na základnej úrovni. Je málo takých ľudí, nie je dostatok pracovnej sily v okolí. Snažíme sa, aby pracovné miesto bolo atraktívne, posielame ľudí na školenia, investujeme do ich rozvoja, ale ako pribúdajú stroje, tak potrebujeme ďalších a ďalších.

V našom okolí je dostatočné množstvo technicky zameraných škôl, Michalovce sú historicky priemyselným mestom v rámci regiónu. Po vyštudovaní mladí odchádzajú na západ - väčšinou do automobiliek. Je tu rozhodne menej ľudí ako bolo v minulosti. Keď sa na trhu taký človek vyskytne, tak ho hneď berieme, hoci ho momentálne možno ani nepotrebujeme. Prípadne to riešime z vlastných zdrojov, keď je niekto šikovnejší, dokáže sa preučiť, posunúť, tak mu zaistíme kurz alebo školenie.

Automatizáciu používate pre jednoduchšie operácie. Pomáha operátorom?

V prípade ohraňovacieho lisu od SafanDarley sa na monitore pekne ukazuje, ktorý krok je aktuálne v procese a aký nasleduje. Takže keď operátor drží rozrobený diel v ruke, tak mu obrazovka presne ukazuje, kde skončil – vie si to automaticky vypočítať. Je to veľká pomoc pre orientáciu, keď v priebehu ohýbania ukazuje presne kroky, ktoré operátor v podstate kopíruje. V tomto prípade ide o software AutoPOL.

Bez tohto softwaru musí byť schopný premýšľať o krok dopredu, či mu nebude prekážať ohyb na niektorých staniciach. Efektivita tohto softvéru súvisí s náročnosťou dielu. Bez AutoPolu musia ľudia logicky premýšľať, či dokážu diel urobiť naraz, alebo musia proces rozložiť na viac krokov, aby náhodou nejaký ohyb neprekážal. AutoPOL si to dokáže prepočítať sám a vie vyhodnotiť či je možné diel urobiť naraz.

Skutočne je software na programovanie ohraňovacích lisov AutoPOL taký prínosný?

Rozhodne. Sme s ním naozaj veľmi spokojní, pretože nám poskytuje rôzne nástroje na tvorbu programov na ohýbanie kovových dielov. Rovnako nám umožňuje optimalizovať procesy ohýbania, čo vedie k zlepšeniu presnosti a rýchlosti výroby a taktiež znižuje množstvo odpadu. A ako už odznelo, príjemnejšia je aj práca pre samotných operátorov.

Prečo ste sa rozhodli zaobstarať ohraňovacie lisy od Canmetu? Čím vás zaujali? Aké priniesli výhody?

Pri výbere dodávateľa hodnotíme niekoľko faktorov, ako sú kvalita dodávaných technológií a s tým spojených služieb, cenová dostupnosť, flexibilita, spoľahlivosť dodávok a rýchly a dostupný záručný aj pozáručný servis. Na základe komplexnej analýzy a zhodnotenia týchto faktorov sme usúdili, že spoločnosť Canmet je pre nás veľmi vhodným dodávateľom.

Medzi najsilnejšie stránky spolupráce patrí hlavne ich schopnosť poskytnúť technickú podporu, spoľahlivé dodanie strojov a flexibilitu v riešení našich požiadaviek. Ich servisný technik je ako doktor na opravu mašiny. Keď nastane chyba, napríklad silný náraz v dôsledku nejakej chyby pri programovaní, tak je celý servisný proces veľmi rýchly. Ohlásime problém prostredníctvom e-mailu, dohodneme termín, prídu a opravia. Všetko funguje. 

Aké stroje od Canmetu využívate a ako ste s nimi spokojní?

V súčasnosti máme 11 ohraňovacích lisov. Spokojní sme veľmi, pretože presne spĺňajú naše požiadavky na výkon, presnosť aj spoľahlivosť. Štyri máme najnovšie SafanDarley a medzi ne patrí E-Brake 130 Ultra s falcovacím stolom. Ten je skutočne výhodný hlavne pre náročnejšie diely, ktoré sú rozložené na viacero staníc. Na tomto lise si to dokážeme rozložiť a robiť naraz. Pri menších ohraňovacích lisoch (napr. 1 500 mm) nedokážeme urobiť takto náročný diel naraz a musíme najprv urobiť predohyb.

Súčasťou výbavy vašich lisov SafanDarley je falcovací stôl. Čo bolo dôvodom požiadavky na túto výbavu a ako ju v praxi využívate?

Dôvodom zahrnutia bola schopnosť umožniť precízne a efektívne falcovanie dielov. Tento stôl nám významne napomáha spracovávať zložité tvary a zároveň zlepšuje celkovú produktivitu výrobného procesu. Na klasických strojoch bez falcovacieho stola sme fungovali tak, že potrebujeme nástroje – či už razník, alebo spodnú matricu – aby sme si nadrobili nejaké predohyby. 

Následne sme museli vymeniť dané nástroje za falcovacie, aby sme mohli pokračovať. Momentálne máme daný stroj s falcovacím stolom, čo je jednoduchšie a efektívnejšie. Nemeníme už nástroje, ale robíme predohyb na daných nástrojoch, ktoré sú na to určené, následne sa otvorí falcovací stôl, do neho vložíme diel zafalcujeme a vytiahneme. Máme výrobok urobený naraz, bez výmeny nástrojov.

Tiež používate nástroje Wila so špeciálnou úpravou, ktorá eliminuje nalepovanie zinku z pozinkovaných plechov na matrice. Ako hodnotíte ich prínos?

Funguje to skvele. Nástroje na sebe majú špeciálny povlak, ktorý zabraňuje tomu, aby sa poter zo zinku zachytával na matrice, čo zvyšuje ich životnosť. Nie je potrebný spodný nástroj, kde je pri ohýbaní najväčšie trenie, tak často čistiť. Takže sa znižuje čas potrebný na údržbu a zároveň zvyšuje efektivitu celého lisovacieho procesu. Wila má rôzne typy týchto nástrojov – či už nástroje na ostré uhly, alebo nejaké špeciály, ktoré my vyžadujeme.

Od SafanDarley používate výlučne ohraňovacie lisy modelového radu E-Brake. Prečo vsádzate výhradne na koncepciu servoelektrického pohonu?

Tento typ prináša vyššiu presnosť a rýchlosť, čo nám umožňuje vo výrobe dosahovať vysokú úroveň kvality a efektivity. Bonusom je aj to, že sú tiché as oveľa jednoduchšou údržbou. V minulosti sme mali hydraulické lisy konkurenčnej značky a nevyhovovali nám. Bolo tam množstvo oleja a celkovo nám pripadali ťažkopádne, navyše sa často prehrievali.

Konzultovali ste výber strojov s Canmetom? 

Áno, odborníci z Canmetu nám pomohli s voľbou optimálneho riešenia pre naše potreby. Technológie idú stále dopredu a nikto nemá lepšie informácie ako ľudia, ktorí sú priamo pri zdroji. Takže sa spýtame, popíšeme daný výrobok a oni nám vedia poradiť, aký stroj potrebujeme, prípadne nám odporučia zaujímavú funkciu navyše – napríklad naposledy magnetické dorazy alebo meranie uhlov.

Aké parametre a kritériá boli pre vás pri výbere zariadenia najzásadnejšie?

Pri výbere boli pre nás kľúčové hlavne parametre týkajúce sa výkonu, presnosti a spoľahlivosti strojov, čo prispieva k celkovému zlepšeniu efektivity a produktivity výrobného procesu. Keďže so spoločnosťou Canmet spolupracujeme dlhodobo, vedeli sme, že môžeme očakávať kvalitný servis.

Majú ohraňovacie lisy SafanDarley nejaké špecifické technologické vychytávky?

Určite, napríklad magnetické dorazy, ktoré si automaticky pritiahnu plech bez toho, aby ho operátor musel stále držať. Ďalej meranie uhlov, hydraulické upínanie nástrojov, rovnako často využívame falcovací stôl. 

Dôležitá je aj duálna obrazovka, kde vidíme programy a výkresy, takže je pre operátora všetko lepšie pochopiteľné. Pekné znázornenie, grafika je jednoduchá a zrozumiteľná, pekne vidíme, čo je napríklad ľavý doraz, pravý doraz atď. 

Akým spôsobom prebiehala inštalácia a implementácia nových strojov? Ako rýchlo si vaši zamestnanci zvykli, bol pre nich prechod ľahký?

Keďže sme mali technickú podporu od spoločnosti Canmet, inštalácia a implementácia strojov prebehla hladko. Naši zamestnanci absolvovali veľmi ľudské a zrozumiteľné zaškolenie na nových lisoch, čo uľahčilo prechod na novú technológiu. 

Asi deň prebiehala inštalácia a potom dva dni školenia, ktoré hodnotíme veľmi dobre. Napriek tomu, že máme už niekoľko ohraňovacích lisov, stále máme školenia celé dni, aby bolo všetko správne vysvetlené, nezabudlo sa na žiadny detail. Podstatné je, aby operátor, ktorý bude obsluhovať mašinu, všetko pochopil, takže radšej školiť pol dňa dlhšie ako menej.

Riešili ste so zariadeniami od Canmetu nejaký problém? Ako ste ho riešili? Ako Canmet reagoval?

Tomu sa vo výrobe nedá vyhnúť. Občas sme mali drobné technické problémy, avšak Canmet zaistil rýchlu technickú podporu, ktorá nám pomohla problémy rýchlo vyriešiť.

Aké trendy vo výrobe vo vašom odbore vnímate? Aká myslíte, že bude blízka budúcnosť? Čím sa odlišujú úspešné spoločnosti?

Hlavnými trendmi v našom odbore sú digitalizácia a automatizácia, udržateľná a ekologická výroba a taktiež spĺňanie individuálnych potrieb zákazníkov. Blízka budúcnosť pravdepodobne prinesie väčší pokrok v oblasti robotizácie a umelej inteligencie, ktorá bude hrať kľúčovú úlohu v optimalizácii výrobných procesov a zlepšení produktivity. 

Sami aktívne sledujeme trendy, kolegovia chodia na rôzne výstavy, konferencie a zaujímajú sa o nové možnosti do budúcnosti, ako by sa dali technológie vylepšiť v rámci firmy. Všetko je to pomer cena a prínos pre firmu. Podľa tohto kritéria tiež vždy vyberáme nové zariadenie, keď je príležitosť investície, ktorá dáva zmysel, ideme do toho, aby si firma udržala konkurencieschopnosť.

Stroje zmíněné v článku

E-Brake Ultra

Najvyšší možný štandard presnosti a produktivity na servoelektrických lisoch.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme