Ako ohraňovací lis SafanDarley pomáhá s výrobou lietadiel do celého sveta?

Česká rodinná firma BRM AERO s.r.o. sa zameriava predovšetkým na individuálne zákazky ľahkých a ultraľahkých lietadiel. Každý zákazník môže získať jedinečný exemplár lietadla značky Bristell, ktorý zodpovedá jeho vysnívaným predstavám. Tento obchodný model funguje a firma sa rýchlo rozrástla z prenajatej dielne a dvoch zamestnancov na úspešný podnik zamestnávajúci 70 šikovných ľudí. Ako to dosiahli približuje riaditeľ Milan Bříštěla.



Vašu firmu ste založili v roku 2009. Čo vás viedlo k tomu začať vyrábať športové lietadlá na zákazku v období ekonomickej krízy??

Vtedy som neriešil primárne ekonomickú krízu, ale to, že som sa pohyboval už 26 rokov ako zamestnanec v spoločnostiach vyrábajúcich ultralighty a videl som, že nie len český, ale aj svetový trh je zavalený brakom. Priečil sa mi prístup majiteľov firiem lacno vyrobiť a draho predať a zároveň sme v tom so synom videli obrovskú príležitosť. Založili sme vlastnú firmu s cieľom vyrábať najlepšie lietadlá vo svojej kategórii. To sa nám podarilo a vďaka tomu nás nepáli žiadna ekonomická kríza. Vyrábame špičkové lietadla a našimi zákazníkmi sú z 90 percent ľudia, ktorí si naše lietadlá môžu dovoliť kedykoľvek. 

Svoje lietadlá dodávate aj na zahraničné trhy, je vôbec v ČR dostatočný dopyt po športových lietadlách?

Odpoveď je celkom jednoduchá. Lietadlá dodávame do 30 krajín sveta, z ktorých 6 krajín sú ťahúni, ktorí generujú výraznú väčšinu dopytu. Medzi nich patrí napríklad USA, Austrália a tiež Česká republika. Na domácom trhu predávame 10-12 % lietadiel ročne. 

Aké materiály prevládajú v odbore ľahkých športových lietadiel? Nájde sa miesto aj pre čistý kov alebo už dominuje kompozit?

Kompozit rozhodne úplne nedominuje, pomer celokovových a kompozitných lietadiel zostáva dlhodobo rovnaký. My napríklad vyrábame pološkrupinové konštrukcie, kde je kostra tvorená systémom kovových prepážok a rebier a na nich je naťahovaný plechový poťah s výstuhovými uholníkmi. Kompozit využívame len pri sekundárnych častiach, nie na pevnostné prvky. 

Pre výrobu ktorých častí lietadiel využívate ohraňovací lis SafanDarley s hybridným pohonom?

Tento stroj využívame pre výrobu všetkých stojok nosníkov, výstužných prvkov, ako sú c-profily, omega-profily či uholníky, skrátka na všetky priame ohyby.

Tento lis ide v ústrety dnešným trendom, je ekologický a pritom rýchly a presný. Je pre vás šetrná prevádzka strojov dôležitá?

Áno, je to pre nás zásadné kritérium. Vôbec najdôležitejšia pre nás bola tichosť ohraňovacieho lisu a to bez ohľadu na cenu. Sám som zažil prevádzky so starými strojmi, ktoré preháňali 200 až 300 litrov hydrauliky a ich čerpadlá hučali ako hrom. Ľudia v týchto hlučných prevádzkach pracovali celý deň, čo mi vadilo. Pozitívom je tiež samozrejme nízka spotreba hybridného pohonu. 

Začínali ste v prenajatom hangáre, ako veľká hala a koľko ľudí je potrebné k výrobe športového lietadla?

To nebol ani hangár, bola to obyčajná dielňa a začínali sme sami dvaja so synom. Potrebný priestor sa dosť odvíja od šikovnosti, ale priestor 15 × 15 metrov na výrobu ultralightu stačí. Dvom ľuďom trvá výroba jedného lietadla pol roka, my teraz vyrábame 2 lietadlá týždenne. 

Technicky zdatnejších rekreačných pilotov možno napadne, že by si zostrojili lietadlo v garáži. Aká je priemerná váha ultralightov a z koľkých dielov je zostavené napríklad ľahké lietadlo Bristell Classic? 

Priemerná váha ultraľahkého lietadla je v rozmedzí 300 až 350 kilogramov, dielov je okolo dvoch tisíc, plus treba pripočítať nity. Niektorí ľudia si zvládnu vyrobiť vlastný ultralight, ale nestačí byť len zručný nadšenec. S ohľadom na bezpečnosť, ale nie len kvôli nej, je potrebná tiež odbornosť a skúsenosti. 

Ako ďaleko môže pilot doletieť na jednu nádrž a aká je maximálna rýchlosť vašich lietadiel? Platí, že jedno lietadlo pri správnej údržbe vydrží na celý život? 

Na jednu nádrž je možné doletieť až 1600 km pri rýchlosti okolo 210 km/h, to vystačí napríklad na cestu do Amsterdamu a späť. A áno, jedno lietadlo, pokiaľ sa s ním bude zachádzať správne, vydrží aj niekoľko generácií. Je to podobné ako s autami, životnosť lietadla nie je obmedzená časom, ale stavom, ktorý je kontrolovaný pri pravidelných prehliadkach, ktoré zákazníkom zaisťujeme. 

Spomenuli ste, že vyrábate klientom lietadlá na mieru, aké najdrahšie lietadlo ste vyrobili? A naopak, aká je “štartovacia” cena, za ktorú si fanúšik lietania môže zadovážiť lietadlo Bristell? 

Cena našich lietadiel začína na 1,8 milióna korún (72 000 Eur) za štandardný kúsok. Najdrahšie lietadlo upravené na mieru stálo 3,1 milióna korún bez DPH (124 000 Eur bez DPH).


Firma BRM AERO s.r.o. využíva ohraňovací lis s hybridným pohonom značky SafanDarley, ktorý pre svoju prevádzku potrebuje len 18 litrov hydraulického oleja. Oproti iným lisom vo svojej kategórii naviac zaujme nízkou spotrebou elektrickej energie, kde úspora dosahuje až 73 %. O využití tohto ohraňovacieho lisu a počiatkoch ľahkých lietadiel Bristell sme sa rozprávali s Milanom Bříštělom, majiteľom a zakladateľom spoločnosti. Týmto mu ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

Stroje zmíněné v článku

H-Brake Hybrid

Unikátny hybridný pohon s minimálnym objemom hydraulického oleja.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme