Tygří skok v produktivitě! Poznejte výhody automatizovaných vysekávacích a ohýbacích center PIVATIC

Vysekávání, stříhání, ohýbání a tváření z cívky plechu je výrazně efektivnější než zpracování plechových tabulí. Pokud je vaším cílem ekonomicky maximálně výhodná produkce, automatizovaná centra PIVATIC by se měla dostat do středu vaší pozornosti. Jaké konkrétní výhody mohou přinést právě vaší výrobě?



Zřejmě všichni se shodneme, že svět nyní prochází obrovskými změnami. Globální pandemie obrátila obchodní vztahy na ruby, místy kolabují dodávky surovin a dílů, ceny surovin a energií závratně stoupají. Tlaky na cenu jsou ze všech stran dosti citelné, zejména v oblasti petrochemie, strojírenství, stavebnictví a elektrotechnického průmyslu. 

Výrobci, kteří se chtějí na současném trhu prosadit a současně si zajistit marže na další investice, výzkum a vývoj, jsou znovu výrazně přitlačeni ke zdi a nuceni hledat nová a nová řešení a úspory ve výrobě. Cena výchozího materiálu a energií, mzdové náklady a velmi obtížné hledání nových zaměstnanců do výroby jsou asi největší komplikace, se kterými se management firem dnes každodenně potýká.

V oblasti vysekávání plechů pořád vidíme rezervy v efektivitě materiálu, produktivity práce a automatizaci celého procesu. Zajímavá řešení, která cílí na uvedené problémy, nabízí finská společnost PIVATIC. Od samého založení v roce 1975 se PIVATIC věnuje vysekávání a ohýbání dílů z plechu. Marketingovým sloganem společnosti je spojení Tiger Leap – což znamená tygří skok v nárůstu produktivity oproti konvenčním CNC vysekávacím a ohýbacím centrům. Co to představuje v praxi?

Zásadním rozdílem je výchozí materiál – pracuje se s plechovými svitky. A právě v tom jsou zároveň zakódovány hlavní přednosti v úspoře materiálu:

  • materiál ve svitku je levnější v nákupu než tabulový plech (průměrně o 20 %)
  • pro kusovou výrobu se používají standardizované šířky, pro sériovou výrobu zase svitky s přesnou šířkou, odpadá tedy zastřihávání okrajů
  • při použití svitku s přesnou šířkou je prakticky nulový odpad
  • zásadní úspora materiálu právě v absenci obstřihávání šířky a také ve stříhání mezi jednotlivými komponenty, díly jsou oddělovány nůžkami bez odpadu, nikoliv dělícím razníkem

Druhým aspektem je nárůst produktivity a snižování výrobních časů zejména díky tomu, že:

  • pás plechu běží nepřetržitě, nezastavuje se a linky mohou jet tzv. 24/7
  • žádné ztrátové časy pro výměnu nástroje, všechny nástroje jsou neustále aktivní
  • odpadají ztrátové časy typické pro zakládání tabulí plechu
  • nástroje jsou umístěny ve dvou protiběžných kazetách, u symetrických dílů se obě strany vysekávají současně
  • manipulace a skladování svitků je výrazně jednodušší, bezpečnější a šetrnější na prostor
  • díly vycházejí hotové po dopravníku, jejich stohování na sebe je výhodné pro další automatizované ohýbání

Další výhody jsou očividné v technologických možnostech linky, posuďte sami:

  • integrované napojení vysekávacího centra PivaPunch na ohýbací centrum PivaBend
  • nebo integrace s ohýbacími centry MultiBend Center společnosti RAS
  • od plechového svitku na vstupu po ohnuté boxy na výstupu je celý proces bez zásahu obsluhy, čímž se snižují personální náklady a stoupá produktivita a bezpečnost procesu
  • kromě klasického vysekávání a stříhání linka PivaPunch nabízí široké možnosti v oblasti tváření forem a prolisů, tváření závitů, print čárových nebo QR kódů, lisování velkých a opakovaných forem nástrojem HardTool a pod.
  • nezůstává zbytkový rámeček mezi dílci – další snížení odpadu a hlavně odpadá jeho odebírání a skladování

Automatizovaná vysekávací a ohýbací centra PIVATIC jsou skvělým řešením nejen pro výroby ve velkých sériích, ale také pro zakázkové výroby just-in-time, a jedná se o velmi flexibilní řešení s rychlým přechodem na jiné výrobky. Dalšími cílovými zákazníky jsou steel centra dodávající přesné přístřihy, ale samozřejmě také výrobci s finálním produktem. K těm se řadí především výrobci bílé techniky, kovového nábytku, elektrorozvaděčů, telekomunikační techniky, osvětlení, vybavení prodejen pro retail, čistých prostor, chladících místností a techniky, vzduchotechniky, výtahů, obytných kontejnerů, fasád nebo střešních systémů.


Pokud vás tento systém zaujal, zavolejte nám nebo napište a probereme možnosti zefektivnění vaší výroby. Třeba vás překvapí, kolik můžete díky implementaci automatizovaných center na zpracování plechových svitků ušetřit.

Stroje zmíněné v článku

PivaBend

Produktivní ohýbání panelů, profilů a opláštění na základě výrobních požadavků. Díky pracovnímu principu nedochází k opotřebení nástrojů.

více

PivaPunch

Vysoce flexibilní a efektivní vysekávání, 100% času je skutečné vysekávání. K dispozici řešení pro plech v cívce i tabulový.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme