Servoelektrické lisy SafanDarley mají nízkou spotřebu a minimální náklady na údržbu celých 11 let provozu, oceňuje Martin Baumruk

Martin Baumruk přebral firmu po otci ve svých 23 letech v roce 2006 a úspěšně ji řídí dodnes. BAUMRUK & BAUMRUK s.r.o. vyrábí sériové součásti stavebních a zemědělských stroj, komponenty pro lokomotivy, elektromotory nebo zdravotnické vybavení. Zaměřují se dodávky dílů s přidanou hodnotou - od zpracování surového materiálu až po montáž výrobku - čímž reagují na poptávku komplexních služeb náročných zákazníků. Jaké technologie a stroje k tomu využívají?



 

Příští rok oslaví vaše rodinná firma BAUMRUK & BAUMRUK s.r.o. plných 30 let od svého založení. Jak firma vznikla a jaké byly klíčové momenty v její historii? 

Společnost zakládal můj otec v době, kdy mně bylo teprve osm let. Firmu jsem převzal v roce 2006 ve věku 23 let. Začátky byly ale velmi těžké. Sám si neumím představit, že bych se jako můj otec v době, kdy byl ředitelem strojní firmy o cca 250 zaměstnancích, rozhodl založit zámečnickou firmu o dvou lidech, kde bych po práci v odpoledních hodinách chodil svařovat a montovat zábradlí nebo různé kovové konstrukce. 

Věřím, že to byla jakási touha po samostatnosti a potřeba zkusit něco, co 40 let nebylo možné. Vše bylo tehdy nové a nikdo neměl moc představu, co podnikáním může získat, nebo naopak ztratit. Od té doby se firma postupně rozrůstala do dnešní podoby, kdy zaměstnáváme více než 110 zaměstnanců. Milníků bylo mnohem více, ale to by bylo nad rámec tohoto článku.

Vyrábíte sériové součásti stavebních a zemědělských strojů, a také komponenty pro kolejová vozidla, především lokomotivy. Můžete uvést vaše největší a nejzajímavější zakázky?

Ve skutečnosti je náš záběr o něco širší. Dodáváme mimo jiné komponenty do zdravotnictví, do vratových systémů, do různých výrobních a strojních zařízení nebo pro výrobce elektromotorů a jiné. Snažíme se dodávat spíše díly s vyšší přidanou hodnotou, kde jsme schopni co nejvíce využít relativně širokou základnu našich výrobních technologií. Mezi nejzajímavější zakázky v poslední době patří například mnohaletý projekt na dodávky nosných teleskopických sloupků pro mobilní operační stoly. 

Jiný zajímavý projekt představuje přesné obrábění a svařování nerezových krytů pro mlýnky na kávu, kterých vyrábíme desetitisíce ročně. Největší podíl na obratu však stále mají běžné svařované a obráběné komponenty pro stavební stroje, kde se snažíme využít automatizaci, jak v oblasti dělení materiálu, tak ve svařování i obrábění.

Jste držiteli mnoha oborových certifikátů kvality. V roce 2019 jste navíc obdrželi Certifikát finanční stability CZECH Stability Award pod záštitou Czech Top 100. Jaká byla třeba splnit kritéria a jaký vliv bude mít tento certifikát pro vaši společnost nejen v letošním roce?  

Jedná se o hodnocení dlouhodobé stability ekonomického vývoje jednotlivých firem. Dle našich informací se vychází primárně z účetních dat, ale velkou roli hrají také měkké ukazatele, například status rodinné firmy a podobně. Výstupem hodnotícího modelu je známka na desetistupňové škále, kde tři nejlepší možná hodnocení jsou AAA, AA, respektive A. My jsme za rok 2017 získali stupeň AAA, za který jsme velmi rádi.

Nepředpokládám však, že by toto hodnocení mělo na stávající zákazníky nějaký vliv. S většinou zákazníků spolupracujeme i desítky let a hodnotí nás podle toho, jakou udržujeme úroveň kvality, plníme termíny nebo jak jsme flexibilní. Může to mít určitý vliv při prvním kontaktu s novými zákazníky, ale těch je několik za rok, takže nepředpokládám, že by pro nás jakéhokoliv ocenění představovalo zásadní změnu v získání nových zakázek.

Samozřejmě máme z podobných ocenění pokaždé velkou radost, ale a jde především o uznání práce našich zaměstnanců. Věříme, že i oni ocení, že pracují ve stabilní společnosti.

Není časté, aby firma vašeho rozsahu nabízela komplexní služby, tedy od zpracování výrobku od surového materiálu až po jeho finální montáž, navíc přímo ve vaší společnosti. To jistě vytváří potřebu mít velký rozsah kvalitních a různorodých strojů. Jaké z nich využíváte nejčastěji?

Jak uvádíte, snažíme se tímto odlišovat. Chceme tím nabídnout i větším a náročnějším zákazníkům komplexní služby, ale stále zůstat dostatečně flexibilní. Nejsme pak nuceni dodávat jen jednoduché polotovary jiným výrobcům, kde je přidaná hodnota výrazně nižší. Tento způsob je však náročný nejen na rozsah strojního vybavení, ale i na celé řízení firmy, informační systém, bez kterého bychom nebyli schopni množství dílů a operací zkoordinovat. 

Snažíme se využívat všechny skupiny strojů (zpracování plechu prostřednictvím laserů a ohraňovacích lisů, dělení a ohýbání trubek, CNC obrábění, robotické svařování a povrchové úpravy jako tryskání a lakování) zhruba rovnoměrně. Zakázkám, které jsou příliš jednostranné, se snažíme vyhnout, protože by pak pracoviště nebylo kapacitně schopné zásobovat zbytek firmy.

Některé stroje nakupujete i u společnosti Canmet. Z jakých důvodů jste se rozhodli právě pro tohoto dodavatele? Jak byste zhodnotil tuto spolupráci? 

Od společnosti Canmet vlastníme aktuálně dva servoelektrické ohraňovací lisy Safan E-Brake o síle 100 a 300 tun. První lis Safan o síle 200 tun jsme zakoupili v roce 2008 a přes 11 let nám spolehlivě sloužil ve dvousměnném provozu a obměnili jsme jen z důvodu potřeby vyšší tonáže a laserového odměřování úhlu. Pro tohoto výrobce jsme se rozhodli z mnoha důvodů. Zaprvé jsme chtěli jeden univerzální lis, se kterým budeme schopni s nízkými náklady ohýbat silné a zároveň i slabé plechy. 

Servoelektrický lis má řádově menší spotřebu elektrické energie, protože ji spotřebovává jen při samotném ohybu, což je jen několik vteřin. To jsme si ověřili i následným nezávislým měřením. Dále celková absence hydrauliky umožňuje víceméně bezúdržbový provoz. Odpadají výměny oleje, těsnění aj. Za celý jedenáctiletý provoz byly celkové náklady na údržbu řádově desetitisíce korun, což by u hydraulického lisu podobné velikosti nebylo možné. 

V neposlední řadě nám vyhovoval i systém inteligentních světelných závor, který u mnoha typů ohybů umožňuje dosahovat výrazně vyšší rychlosti ohýbání. Z důvodu spokojenosti s tímto systémem jsme se rozhodli v roce 2019 zakoupit nejsilnější 300 tunové provedení, nově vybavené i systémem odměřování úhlu ohybu.   

Při rozsahu a objemu výroby vaší společnosti je třeba mít dostatek kvalitních a jistě i flexibilních specialistů. Jakým způsobem získáváte tyto odborníky? Preferujete spíše zkušené osoby, nebo si je raději vychováváte sami?  

Sehraný tým kvalitních zaměstnanců je základem pro úspěch jakékoliv společnosti. Objednat stroj můžete kdykoli, ale získat nebo vyškolit kvalifikovaného kolegu, trvá roky. Univerzální způsob na to nemáme. Není problém člověka do pozice postupně vyškolit, problém je ale v tom, že výběr je sázkou do loterie a po několika letech můžete zjistit, že to nebyl krok správným směrem. 

Při hledání již kvalifikovaného zaměstnance mimo firmu existuje naopak riziko, že nezapadne do kolektivu, což se nám za celou dobu také párkrát stalo. Naštěstí je fluktuace v naší společnosti téměř nulová, proto nemusíme podobné problémy naštěstí řešit příliš často.

Vaše společnost využívá různé dotační programy Evropské unie. Jaké přínosy pro vaši společnost mají?

Upřímně bychom byli raději, pokud by v rámci EU žádné dotace soukromému sektoru neexistovaly. Deformuje to konkurenční prostředí, navíc existují firmy, které se udržují při životě jen díky dotacím. Po mnoha letech odmítání jsme se však také rozhodli některých programů využít, ačkoli pro náš region byly možnosti omezené. 

Šlo především o pořízení různých výrobních nebo IT technologií v rámci inovačních procesů. Vždy jsme k dotacím ale přistupovali tak, že veškerá zařízení bychom pořizovali i bez nich a předem jsme s dotací nijak nekalkulovali. To, že jsme ji nakonec získali, nám spíše umožnilo, využít prostředků pro další rozvoj.

Jaké novinky v nejbližší době pro své zákazníky připravujete?

V minulých letech jsme investovali každoročně zhruba 20-30 % našeho obratu a celý provoz výrazně rozšířili a zmodernizovali, včetně výrazného posílení automatizace na všech pracovištích. 

Mezi hlavní cíl pro rok 2021 a 2022 patří výstavba nové haly pro povrchové úpravy o užitné ploše cca 3500 m2, včetně nové technologie – plně automatizované práškové lakovací linky osazené lakovacími roboty, která by nahradila stávající zařízení. 

Rodinná firma je výhodná z mnoha hledisek, ale také nevýhodná z velmi těsného propojení pracovního a osobního života a také z dostatku stresu. Jakým způsobem relaxujete a získáváte novou energii? 

Samozřejmě se u rodinné firmy člověk neubrání tomu, že řeší pracovní věci po večerech a o víkendech. O to více, když jsme ve firmě zaměstnaní oba s manželkou a máme rozdělené úkoly. Pokud všechno běží, jak má, tak to naštěstí není tak stresující, jak by se mohlo zdát. Člověk se musí držet trochu nad věcí a pracovní problémy se snažit rychle vyřešit, nebo jim v lepším případě rovnou předejít. Pokud se něco nepovede, jednoduše za tím udělat tlustou čáru a jít dál. 

Někdy je jednodušší několikahodinové jednání se zákazníkem než vysvětlit jednoduchou věc vlastním dětem. Osobně mi velmi pomáhají různé outdoorové aktivity, při kterých člověk nemá možnost na práci myslet, jako jsou vysokohorské treky, skialpinismus, běžky nebo jízda na kole.

Zdroj obrázků použitých v článku: https://www.baumruk.eu/

Stroje zmíněné v článku

E-Brake Ultra

Nejvyšší možný standard přesnosti a produktivity u servoelektrických lisů.

více

E-Brake HD Ultra

Servoelektrické lisy pro Heavy Duty segment až do 3 000 kN.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme