Laser Eagle nás zaujal technologickou úrovní, rychlostí a přesností, vysvětluje zakladatel firmy BROBERG

Rodinné firmy jsou páteří každé ekonomiky státu, především proto, že bývají budovány s perspektivou dlouhodobé existence v rámci několika generací. Cílem rodinných firem totiž nebývá co nejrychleji zbohatnout, ale spíše vybudovat něco, co přetrvá a zajistí obživu nejen generaci současné, ale i těm následujícím. Rádi Vám nyní představujeme slovenskou strojírenskou rodinnou firmu BROBERG s.r.o. z Trnavy. Rozhovor jsme vedli přímo s jednatelem společnosti panem Ing. Róbertem Bohušem.



 

Jak vznikla, pane Bohuši, vaše rodinná firma BROBERG s.r.o.? A jaké byly klíčové momenty v její historii?

Rodinná firma BROBERG vznikla na základě našich dvanáctiletých zkušeností s vedením malé strojírenské firmy s podobným zaměřením. Práce ve strojírenství nás naplňovala, a proto jsme se rozhodli založit si vlastní společnost, ve které jsme společníci oba – otec a syn.

A proč zrovna název Broberg? Tento název totiž vychází z našeho příjmení Bohuš. Historie příjmení Bohuš sahá do Švédska do 18. století, kde se prvotní znění jména dochovalo jako Broberg. Toto jméno nosila především aristokracie - například šlechta, duchovenstvo a státní úřednictvo. Jméno Broberg je složeno ze svou částí „bro“ znamenalo už ve starých skandinávských jazycích most, a „berg“ zase hory nebo vrch.

Zdálo se nám tedy velmi zajímavé nazvat takto i naši rodinnou firmu.

Vaše firma se zaměřuje především na řezání laserem a ohýbání plechu. Jaké typy zákazníků se na vás nejvíce obrací?

Většinu našich zákazníků tvoří menší strojírenské společnosti. Zaměřujeme se především na zakázkovou výrobu s menším počtem kusů. Naším finálním produktem je většinou polotovar, který zákazník použije do svého konečného výrobku. 

Jaké nejzajímavější zakázky jste realizovali?

Podíleli jsme se na některých velmi zajímavých zakázkách, jako byly například: 

  • Rozhledna na Velké Homole v Malých Karpatech – zde jsme dodávali železné prvky
  • Kavárna v Praze na Petříně – zde jsme realizovali fasádu z cortenových plechů
  • Přístav v Nizozemí – zde jsme realizovali nerezovou střechu
  • Pražírna kávy – zde jsme dodávali kovové prvky na prototyp

Kromě velkých projektů vyrábíme produkty jako jsou například různá loga, vánoční stromky, orientační čísla na domy nebo dekorační předměty. 

Vaši zákazníci velmi výrazně oceňují vaši spolehlivost a hlavně flexibilitu, což je jistě dáno malou velikostí vaší firmy. Co by měl váš zákazník optimálně udělat (dodat nebo si připravit), aby mohla být jeho zakázka vyhotovena v optimálním termínu?

Ano, je pravdou, že naši zákazníci oceňují hlavně flexibilitu a vstřícnost. Jako menší společnost se můžeme rychle přizpůsobovat požadavkům našich zákazníků. Menší zakázky jsme schopni realizovat v krátkých dodacích lhůtách. Vůbec není ojedinělé, že zákazník dostane svůj výrobek ještě ten samý den, kdy si tento výrobek objednal. 

Pro rychlé a správné vyhotovení výrobku požadujeme od zákazníků technickou dokumentaci v elektronické podobě. Tím se velmi zkracuje realizace zakázky.  

Ve výrobě využíváte moderní CNC zařízení značky EAGLE eVision 2040/6kW a dva servoelektrické ohraňovací lisy SafanDarley, včetně nejmodernějšího modelu SafanDarley E-Brake Ultra 130. Jaké byly důvody si zvolit právě tato zařízení a jak se naplnilo vaše očekávání ohledně těchto strojů?

V předchozím zaměstnání jsme pracovali na CNC laserovém zařízení Bystronic s technologií CO2 a  CNC ohraňovacím lisu SafanDarley. V době, kdy jsme začali uvažovat o založení vlastní společnosti, jsme oslovili své obchodní partnery, tedy společnost Canmet. Navštívili jsme je na veletrhu v Brně, kde nám kromě jiných novinek představili fiberový laser Eagle eVision.

Tento typ laseru nás zaujal technickými řešeními (například rychlost výměny stolů nebo lineární pohony na všech třech osách, dále syntetický rám stroje a lepší řešení řezné hlavy vlastní konstrukce) a svými technickými parametry. Na veletrhu nám společnost Canmet představila i nejmodernější ohraňovací lis SafanDarley E-Brake Ultra 130. Naše rozhodnutí o koupi tohoto lisu bylo poměrně rychlé, protože jsme se značkou Safan měli velmi dobré zkušenosti, neboť stroje této značky jsou spolehlivé a mají vysokou přesnost ohybu

Pro koupi těchto strojů jsme se rozhodli na základě velmi dobrého poměru výkon/cena.

Již tedy víme, proč jste si u těchto zařízení zvolili za dodavatele společnost Canmet. Jak byste zhodnotil tuto spolupráci? 

Se společností Canmet spolupracujeme od roku 2006 a za celé období naší spolupráce jsme se setkali vždy se vstřícností. Velmi na nich oceňujeme vynikající servisní zázemí, flexibilitu a operativnost, která se odhalí hlavně v případě řešení vzniklého problému.

Jaké novinky v nejbližší době pro své zákazníky připravujete? 

V současné době uvažujeme nad rozšířením našeho strojního vybavení v podobě vibrační odjehlovačky pro malé součástky a pásové odjehlovačky pro větší součástky. Koupí těchto zařízení zvýšíme kvalitu dodávaných výrobků.

Rodinná firma je výhodná z mnoha hledisek, ale také nevýhodná z velmi těsného propojení pracovního a osobního života, a také z dostatku stresu. Jakým způsobem relaxujete a získáváte novou energii?

Fungování v rodinné firmě je náročné, ale snažíme se ho zvládat i společným trávením volného času různými sportovními aktivitami. Vše má své výhody i své nevýhody. Výhodou naší firmy je zúročení dlouhodobých zkušeností obou majitelů, které jsme využili při rozběhu společnosti i při jejím dalším fungování. A kde získáváme novou energii? Pěkná otázka. Jelikož zálibou staršího ze společníků je výroba vlastního vína, tak si občas spolu otevřeme láhev svého vína a při tomto načerpávání energie vyřešíme i zdánlivě neřešitelné problémy.

Stroje zmíněné v článku

E-Brake Ultra

Nejvyšší možný standard přesnosti a produktivity u servoelektrických lisů.

více

eVision

Dynamické a univerzální laserové centrum. Řešení pro různorodou výrobu v malých i velkých výrobních dávkách, pro tenké i tlusté plechy.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme