Jak ohraňovací lis SafanDarley pomáhá s výrobou letadel do celého světa?

Česká rodinná firma BRM AERO s.r.o. se zaměřuje především na individuální zakázky lehkých a ultralehkých letadel. Každý zákazník může získat jedinečný exemplář letounu značky Bristell, který odpovídá jeho vysněným představám. Tento obchodní model funguje a firma se rychle rozrostla z pronajaté dílny a dvou zaměstnanců v úspěšný podnik zaměstnávající na 70 šikovných lidí. Jak toho dosáhli přibližuje ředitel Milan Bříštěla.



 

Vaši firmu jste založil v roce 2009. Co vás vedlo k tomu začít vyrábět sportovní letadla na zakázku v období ekonomické krize?

Tehdy jsem neřešil primárně ekonomickou krizi, ale to, že jsem se pohyboval již 26 let jako zaměstnanec ve společnostech vyrábějících ultralighty a viděl jsem, že nejen český, ale i světový trh je zavalen brakem. Příčil se mi přístup majitelů firem levně vyrobit a draze prodat a zároveň jsme v tom se synem viděli ohromnou příležitost. Založili jsme vlastní firmu s cílem vyrábět nejlepší letadla ve své kategorii. To se nám povedlo a díky tomu nás nepálí žádná ekonomická krize. Vyrábíme špičková letadla a našimi zákazníky jsou z 90 procent lidé, kteří si naše letadla mohou dovolit kdykoliv.

Svá letadla dodáváte i na zahraniční trhy, je vůbec v ČR dostatečná poptávka po sportovních letadlech?

Odpověď je celkem jednoduchá. Letadla dodáváme do 30 zemí světa, z nichž 6 zemí jsou tahouni, kteří generují výraznou většinu poptávek. Mezi ně patří například USA, Austrálie a také Česká republika. Na domácím trhu prodáme 10-12 % letadel ročně.

Jaké materiály převládají v oboru lehkých sportovních letadel? Najde se místo i pro čistý kov nebo už dominuje kompozit?

Kompozit rozhodně zcela nedominuje, poměr celokovových a kompozitních letadel zůstává dlouhodobě stejný. My například vyrábíme poloskořepinové konstrukce, kdy kostra je tvořena systémem kovových přepážek a žeber a na ně je natahován plechový potah s výstuhovými úhelníky. Kompozit využíváme pouze u sekundárních částí, nikoliv na pevnostní prvky.

Pro výrobu kterých částí letadel využíváte ohraňovací lis SafanDarley s hybridním pohonem?

Tento stroj využíváme pro výrobu veškerých stojin nosníků, výztužných prvků, jako jsou c-profily, omega-profily či úhelníky, zkrátka na všechny přímé ohyby.

Tento lis jde vstříc dnešním trendům, je ekologický a přitom rychlý a přesný. Je pro vás šetrný provoz strojů důležitý?

Ano, je to pro nás zásadní kritérium. Vůbec nejdůležitější pro nás byla tichost ohraňovacího lisu a to bez ohledu na cenu. Sám jsem zažil provozy se starými stroji, které honily 200 až 300 litrů hydrauliky a jejich čerpadla hučela jako hrom. Lidé v těchto hlučných provozech pracovali celý den, což mi vadilo. Pozitivem je samozřejmě také nízká spotřeba hybridního pohonu. 

Začínali jste v pronajatém hangáru, jak velká hala a kolik lidí je potřeba k výrobě sportovního letadla?

To nebyl ani hangár, byla to obyčejná dílna a začínali jsme sami dva se synem. Potřebný prostor se odvíjí hodně od šikovnosti, ale prostor 15 × 15 metrů na výrobu ultralightu stačí. Dvěma lidem trvá výroba jednoho letadla půl roku, my nyní vyrábíme 2 letadla týdně. 

Technicky zdatnější rekreační piloty možná napadne, že by si sestrojili letadlo v garáži. Jaká je průměrná váha ultralightů a z kolika dílů je sestaveno například lehké letadlo Bristell Classic? 

Průměrná váha ultralehkého letadla je v rozmezí 300 až 350 kilogramů, dílů je kolem dvou tisíc, plus je třeba připočíst nýty. Někteří lidé si zvládnou vyrobit vlastní ultralight, ale nestačí být jen zručný nadšenec. S ohledem na bezpečnost, ale nejen kvůli ní, jsou třeba také odbornost a zkušenosti. 

Jak daleko může pilot doletět na jednu nádrž a jaká je maximální rychlost vašich letadel? Platí, že jedno letadlo při správné údržbě vydrží na celý život? 

Na jednu nádrž lze doletět až 1600 km při rychlosti kolem 210 km/h, to vystačí třeba na cestu do Amsterdamu a zpět. A ano, jedno letadlo, pokud se s ním bude zacházet správně, vydrží i několik generací. Je to podobné jako s auty, životnost letadla není omezena časem, ale stavem, který je kontrolován při pravidelných prohlídkách, které zákazníkům zajišťujeme. 

Zmínil jste, že vyrábíte klientům letadla na míru, jaké nejdražší letadlo jste vyrobili? A naopak, jaká je “startovací” cena, za kterou si fanoušek létání může pořídit letadlo Bristell? 

Cena našich letadel začíná na 1,8 milionu korun za standardní kousek. Nejdražší letadlo upravené na míru stálo 3,1 milionů korun bez DPH.


Firma BRM AERO s.r.o. využívá ohraňovací lis s hybridním pohonem značky SafanDarley, který pro svůj provoz potřebuje jen 18 litrů hydraulického oleje. Oproti jiným lisům ve své kategorii navíc zaujme nízkou spotřebou elektrické energie, kdy úspora dosahuje až 73 %. O využití tohoto ohraňovacího lisu a počátcích lehkých letadel Bristell jsme si povídali s Milanem Bříštělou, majitelem a zakladatelem společnosti. Tímto mu děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

Stroje zmíněné v článku

H-Brake Hybrid

Unikátní hybridní pohon s minimálním objemem hydraulického oleje.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme