Investice do lisů a tabulových nůžek SafanDarley se velmi vyplatila, prozrazuje vedoucí vývoje z KOMA Modular

Firma KOMA Modular se specializuje na modulární výstavbu a architekturu. Své produkty dodává v největších objemech do zemí EU, ale její působnost je celosvětová. Z téměř 3 tisíce modulů vyrobených každý rok je určeno 80-85 % na vývoz do zahraničí, není tedy divu, že moduly KOMA najdete například i v Mongolsku, JAR, Indii či Grónsku. Co prozradil vedoucí vývoje a inovací Libor Vanduch?



 

Začínali jste v roce 1992, jaký byl tehdy v Česku zájem o modulární jednotky?

V roce 1992 byla situace v Česku taková, že obytné kontejnery se používaly pouze jako zařízení stavenišť. O modulární výstavbě tady nebylo žádné povědomí, a ani my jsme o ní tehdy nic nevěděli. O možnostech využití modulů jako trvalých objektů jsme se postupně dozvídali kontaktem se zahraničními partnery, hlavně v Německu, Nizozemí a Anglii. Tam již byly prostorové moduly běžně k tomuto účelu používány.

Dokáží moduly nahradit klasický dům? Jak se řeší třeba zateplení či rozvody? 

Modulární výstavba je výstavba jako každá jiná. Budovu můžete postavit z prvků, jako jsou cihly, tvárnice a podobně, nebo ji postavíte z velkoprostorových modulů. Odpovědi na otázky zateplení, elektroinstalace, sanitárního zařízení či výplně otvorů jsou, že řešení jsou stejná jako u standardní výstavby. 

A ještě jedna poznámka. To, jak budova z modulů vypadá, je důsledkem návrhu architekta. Někdy se setkáváme s názory, že modulární výstavba není hezká, ale dům z modulů většinou na první pohled ani nerozeznáte od domu z cihel. 

Jaké rozměry má největší vyráběný díl vašich modulů? 

V historii společnosti KOMA Modular jsme vyráběli největší modul o délce 11 metrů, což je opravdu velký modul i v globálním měřítku. Při jeho výrobě už jsme byli limitování prostory výrobní haly a technologiemi na pomocných provozech. 

Které části jednotek vyrábíte na ohraňovacím lisu SafanDarley s lisovací silou 500 tun? 

V zásadě se dá říct, že na ohraňovacích lisech SafanDarley vyrábíme všechny profily nutné k vytvoření ocelového rastru modulu včetně všech pomocných lišt a dalšího příslušenství, například fasádních systémů nutných ke konečné kompletaci modulu. 

Ve vašem oboru je důležitá přesnost, byl to rozhodující aspekt, proč jste zvolili tabulové nůžky SafanDarley?

Kvalita byla určitě jedním z rozhodujících aspektů při výběru strojů, nicméně důraz byl kladený i na další kritéria, například dostupnost servisu, dodávky náhradních dílů a podobné služby, které v Česku zajišťuje společnost Canmet.

Od společnosti Canmet jste nakoupili celkem 5 strojů SafanDarley, jak jste spokojeni se stroji tohoto výrobce? 

Myslím si, že je vždy co zlepšovat v každém procesu, nicméně stroje SafanDarley u nás fungují již několik let a až na pár drobností bych řekl, že investice do těchto strojů se naší firmě velmi vyplatila.

V roce 2015 jste dodali český pavilon na EXPO v Miláně, jak dlouho trvá připravit takový projekt?

Byl to exkluzivní projekt a tomu odpovídala i příprava. Jen vytvořit projektovou dokumentaci trvalo skoro 2 měsíce, samotná výroba pak zabrala měsíc a půl a montáž v Itálii trvala další 3 měsíce. Na montáž do Itálie odjelo z naší firmy 44 modulů pro samotnou výstavbu pavilonu. Dále pak 9 modulů pro tvorbu bazénu, v němž byla umístěna skulptura od českého sochaře Lukáše Rittsteina. A pak také 2 kontejnery pro umístění bazénových technologií a klimatizace.

Je zájem o modulární architekturu na vzestupu, případně ve kterých sektorech? 

Progresivní investoři pochopili výhody modulární výstavby, takže se nejedná o sektory, ale spíš o rozhled investorů. Nicméně, pokud bych měl vyzdvihnout jeden sektor, tak již dnes je běžné budování modulárních mateřských škol. Když to porovnám s rokem 2009, kdy jsme v ČR vybudovali první modulární mateřskou školu a museli jsme přesvědčit zastupitele, že se nejedná o staveništní buňky, ale o jeden ze způsobů výstavby, tak tento sektor určitě roste. 

Hodně lidí považuje modulární stavby za levnou alternativu ke zděným domům. Je to skutečně tak?

S tímto názorem stále bojujeme. Hlavně neznalí novináři prezentují tento druh výstavby jako extrémně levný. Levná je stavba ze staveništních buněk, ale to není moderní modulární výstavba. Pokud vybudujete modulární budovu technicky srovnatelnou s obytným domem, tak je srovnatelná i cena. Výhoda modulů je hlavně v rychlosti a v efektivním rozšiřování, nebo naopak zmenšování budovy. Hodně investorů oslovuje i design modulárních staveb. 

Které materiály jsou základem vašich modulů? 

V případě naší firmy je základem rám z pozinkovaných profilů. Jedná se o moduly, které v Česku dodáváme jako jediní. Důvodem pro přechod na pozinkovanou ocel bylo zvýšení kvality a prodloužení životnosti modulů. Co se týká tloušťky profilů, tak se mění v závislosti na typu modulu. V případě naší nejvyšší řady jsou profily o síle 5 milimetrů. 

Dlouhodobě se snažíme maximálně vyhovět zákazníkovi, a to obnáší neustálé inovace řešené vždy přímo na míru. I když je tento proces složitý a časově náročný, vyplatí se, jelikož naše produkty jsou na trhu jedinečné a odlišujeme se jimi od naší konkurence.

Stroje zmíněné v článku

M-Shear

Široký výběr z mnoha velikostí, špičková technologie, vysoká variabilita výbavy.

více

E-Brake HD Ultra

Servoelektrické lisy pro Heavy Duty segment až do 3 000 kN.

více

Máte otázky? Poradíme vám, jaké zařízení nejlépe využijete. Napište nám a obratem se ozveme zpět.

Sledujte, na čem pracujeme